Vi blir det vi äter – och det vi inte äter!

Att träning, kost och sömn är av största vikt för vår hälsa är väl dokumenterat. Träning har under lång tid varit en stor del av mitt liv och jag har även haft ett intresse för vad jag äter utan att vara en fanatiker. Hälsa är ett mycket stort område och det finns väldigt många uppfattningar och åsikter om vad som är bra och inte utan att alla gånger vara vetenskapligt dokumenterat.

Onekligen väcktes en nyfikenhet hos mig när jag fick möjlighet att ta ett enkelt blodprov för att kontrollera i vilken omfattning jag fått i mig de livsnödvändiga fettsyrorna via min kost som kroppen behöver för att ha förutsättningar att fungera som den är tänkt.

Det blev en väckarklocka för mig när det visade sig att jag hade alldeles för lite av de viktiga omega3-fettsyrorna EPA och DHA. De är ju väsentliga bland annat för att våra celler ska fungera som det är tänkt och att även hjärnan ska ha bästa förutsättningar att kunna fungera så bra som möjligt.

Mitt första test, som är analyserat av ett ackrediterat laboratorium, såg ut så här:

Indikatorer Optimalt värde  Mitt resultat 
Ditt skydd (fettsyreprofilvärde) Över 90% 0,0
Omega-3 (EPA+DHA) Över 8% 4,4
Omega-6 (AA)/Omega-3 (EPA)-balans Under 3:1 13,8:1
Effektivitet i produktion av Arakidonsyre (AA) Över 30% 52,7
Cellmembranens mjukhet Under 4 9,0
Mental välbefinnande Under 1 2,5

Förenklat kan testet tolkas som ett trafikljus – grönt är OK, gult är VARNING och rött är STOPP gör en förändring.

Testresultatet motiverade mig att prova ett tillskott av essentiella fettsyror, kraftfulla antioxidanter och D-vitamin. Ni som känner mig vet att jag är skeptisk till behovet av tillskott och har haft uppfattningen att vi får i oss via maten det vi behöver när vi äter en kost enligt tallriksmodellen.

Tanken var att man skulle äta tillskottet i fyra månader och sedan ta ett uppföljningstest. Men ni som känner mig vet att jag är lite otålig ibland och min nyfikenhet kunde inte hålla mig ifrån att ta ett första uppföljningstest redan efter en månads användning av produkten, den 8 augusti. Det testet så ut så här:

Indikatorer Optimalt värde  Mitt resultat 
Ditt skydd (fettsyreprofilvärde) Över 90% 50,0
Omega-3 (EPA+DHA) Över 8% 5,9
Omega-6 (AA)/Omega-3 (EPA)-balans Under 3:1 4,8:1
Effektivitet i produktion av Arakidonsyre (AA) Över 30% 52,0
Cellmembranens mjukhet Under 4 6,5
Mental välbefinnande Under 1 1,7

Alltså en klar förbättring redan efter en månads användning av tillskottet. Det jag har noterat i mitt välbefinnande är att jag känner mig piggare och att jag känner mig klarare i mitt huvud. Om det beror på förbättrad fettsyresammansättning eller det vackra vädret under sommaren och semestern är givetvis svårt att avgöra men jag fortsätter att använda produkten och snart har det gått ytterligare en månad och jag har för avsikt att göra ytterligare ett test. Jag återkommer med testresultat nummer tre inom några veckor.